Kategorier
Generelt

Hva er en ponni?

Mange vet ikke hva forskjellen på ponni og hest er. Noen tror ponnier er en babyhest eller at det er en helt forskjellig rase fra hester. Hvis du ikke vet hva forskjellen er så vet du forhåpentligvis hva som skiller en hest fra en ponni, og en ponni fra en hest, etter å ha lest ferdig denne artikkelen.
Det enkleste svaret er, at en ponni er en liten hest. Hester og ponnier er nemlig medlem av samme art og har det samme vitenskapelige navnet – Equus ferus caballus. Men, det er offisielle måter avgjøre hva som er en hest og hva som er en ponni.

Forskjellen mellom hest og ponni

Den avgjørende forskjellen mellom hester og ponnier er høyden, kanskje ikke så overraskende. Tradisjonelt er alle voksne dyr kortere enn 147 cm er klassifisert som en ponni. I tillegg, er det andre ting som er ulikt mellom de to dyrene. Ponnier har kortere ben, bredere hoder, videre hover, og tykkere manker og haler. De er også roligere og ofte mer samarbeidsvillige med mennesker.

Det er forskjeller på hva som er en ponni i enkelte land

Dessverre, er det ikke alltid så enkelt. Noen land har ulike høyder de operer med, og det kan variere fra land til konkurranser. For å gjøre det enda mer komplisert, har vi en type hest som kalles for miniatyrhester (se lenkekatalogen.no for lenker til nettsider om dette), som er kortere enn ponnier, men er klassifisert som en hest! Så hvis du ser en kort hest med en tykk manke, er sjansen stor for at du kan kalle den en ponni, men ikke bli overrasket hvis eksperten sier deg noe annet.

Ponnier er fantastiske skapninger

En veldig ung hest kan gå for å være en ponni, men en ponni er ikke en ung hest, den er en annen artstype. Hester blir fullvoksne når de er mellom fem og syv år gamle, men vil faktisk vokse til 90% av full størrelse i løpet av det første leveåret. Hvor gammel en hest er, vil vanligvis bli bestemt ved en inspeksjon av tanngarden. Dette kan en veterinær gjøre for deg.

Ponnier er fantastiske skapninger og forhåpentligvis er du litt en anelse klokere etter å ha lest denne artikkelen.